View web version of this email
Nieuwsbriefheader

DE INVLOED VAN ZONNEWARMTE BIJ REALISATIE VAN DE EPG DOELSTELLING 2015


De zon geeft dagelijks gratis energie; het gebruik hiervan draagt bij aan een beter milieu en levert ook nog geld op. De belangrijkste kernwaarden van ATAG zijn duurzaamheid en innovatie. Eigen research en ontwikkeling hebben geresulteerd in het ATAG Low Energy Concept, hét voorbeeld hoe innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan.

collectoren 

Nederland bouwt, verbouwt en renoveert. Het woningenbestand van Nederland verandert door de vernieuwde Europese regelgeving, de EPBD (Energy Performance of Buildings Directive). Hierbij staat o.a. het Trias Energetica model centraal. 

Zoals in eerdere nieuwsbrieven is gemeld, speelt in de nieuwe EPG regelgeving tapwaterrendement samen met PFHRT een belangrijke rol. In dit kader biedt ATAG met een innovatief installatietechnisch model de mogelijkheid om eenvoudig de nieuwe EPC norm voor nieuwbouw te halen en/of een lagere EI-waarde voor de bestaande bouw.

Meer comfort met minder energie 
Dit hybride installatietechnische model dat bedoeld wordt, is het ATAG Low Energy Concept (ALEC). Een samenvoeging van een zonneboilercombi met een afgiftesysteem, waarbij de aanvoertemperatuur lager is dan 50˚C. Op deze manier is ALEC in staat om – met een zeer laag energieverbruik – woningen te voorzien van warmte en warm water met warmwaterprestaties gelijk aan CW4 + 1 of CW5 + 1.

ALEC benut primair zonnewarmte voor warm water en verwarming. Het hybride systeem met energie-opslagvat slaat echter niet alleen zonne-energie op, maar maakt ook gebruik van de restwarmte die vrijkomt bij de verbranding van aardgas (indien de cv-ketel in bedrijf is voor ruimteverwarming). Zo is ALEC in staat om zeer kleine vermogens (vanaf 500W) aan het afgiftesysteem te leveren. Dit zonder concessies te hoeven doen aan het (warmwater-)comfort in de woning.

ALEC maakt het mogelijk om een EPC ≤ 0,40 te bewerkstelligen en zelfs een energielabel A en lager behoort tot de mogelijkheden.


alec schematische tekening
 

Voor wie geschikt?
ALEC biedt een oplossing voor de bestaande woningvoorraad, nieuwbouwwoningen en zelfs passiefhuistoepassingen. Het concept is bij uitstek geschikt voor woningen met een afgiftesysteem, waarbij de aanvoertemperatuur lager is dan 50˚C. 

ALEC is dé duurzame hybride energie-oplossing die nóg een stap verder gaat:
Zonne-energie voor tapwater en ruimteverwarming;
Hybride toepassing, waarbij zon en fossiele energie op intelligente wijze is gecombineerd;
Realisatie van energielabel A en lager;
EPC ≤ 0,40 mogelijk;
Tot 10% extra besparing op verwarming t.o.v. traditionele cv-ketel HR107;
Tot 60% extra besparing op tapwater t.o.v. traditionele cv-ketel HR107;
Vermogensbereik verwarming vanaf 500W;
Tapwatercomfort tot CW6 niveau.
 

Samengevat 
ALEC is toepasbaar bij:
Renovatie waarbij verlaging tot energielabel A mogelijk is (ISSO82/NEN7120+NV);
Nieuwbouw waarbij een EPC ≤ 0,40 haalbaar is (NEN7120);
Passiefhuis voor Passiefhuisoplossingen (PHPP).

Ook binnen BIM is voor PFHRT en ALEC een belangrijke rol weggelegd. Immers BIM biedt o.a. een helpende hand bij het voorspellen van de (energie)prestaties van gebouwen en het terugdringen van CO2 uitstoot. Hierbij is er een sterke verbinding met PFHRT. 
Voetnoot
ATAG Verwarming is een pleitbezorger voor energiereductie en terugdringing van de CO2 uitstoot. Natuurlijk willen we ook onze producten onder de aandacht brengen. De combinatie PFHRT en cv-ketel legt een belangrijke basis voor energiereductie en vermindering van de CO2 uitstoot. Onze belangrijkste drijfveer is het leveren van een bijdrage aan de verlaging van de EPG-waarden. Met dit gegeven in gedachten, is deze nieuwsbrief geschreven. 


 
Subscription Center:   Unsubscribe |  Forward this Email